Box-EDN
Objavljeno 10. 6. 2022.
Kategorija Novosti Proizvodnja
Intervju – Ivan Burazin, voditelj odjela proizvodnje
  1. Kada pričamo o proizvodnji u RH, može se zaključiti da je gotovo više i nema. Možete li reći koliko je zapravo zahtjevno i sa kakvim se izazovima suočavate?

Rekao bi da to čak i nije toliko točno da nema proizvodnje u Hrvatskoj, više se radi o geografskim razlikama. Naime, sjeverni dio zemlje ima dobru pokrivenost i specijalizirani su za proizvodnju, poglavito za tržište Austrije. Može se reći da sjever zapravo ima razvijenu tu jednu kulturu i tradiciju proizvodnje.

Mi ovdje u Dalmaciji malo lošije stojimo po tom pitanju, barem u smislu tog geografskog ograničenja koje onda naravno utječe na cijenu transporta i slično, ali kada sagledate širu sliku, zapravo je sve to logično jer je Dalmacija više okrenuta turizmu.

Trenutačno imamo najveće izazove s cijenama energenata i sirovinom. Cijene energenata samo rastu, dok cijene sirovina jako variraju. Proizvodnja se ponovno vraća u Europu i mislim da ćemo upravo zbog toga u budućnosti još više profitirati.

Gotovo da i nemamo konkurenciju što nas smeta jer nemamo od koga učiti niti sa kime razmjenjivati iskustva. Nastavno na to, rijetko kada možemo ostvariti suradnju na domaćem tržištu jer potencijalni kooperanti u pravilu ne rade sa stranim tržištima gdje su zahtjevi dosta visoki. Isto se odnosi i na radnu snagu za koju ne možemo reći da je nema, ali možemo reći da generalno nedostaje iskustva.

  1. Sad kad ste to spomenuli, imate li problema onda s pronalaskom radne snage i na koji se način sa time nosite?

Radne snage ima, ali fali adekvatne. S obzirom na usko specijalizirane zahtjeve koje nam kupci postavljaju, većinu radnika interno školujemo, bez obzira na to iz koje domene dolaze. Najviše smo ponosni na to što smo uspjeli uspješno integrirati veliki broj žena i to u svim procesima proizvodnje. Trenutno imamo oko 40% zaposlenica i za nas je to odličan pokazatelj razvoja potencijala kroz rad, trud i edukaciju. Moram još dodati i da nam je posebno drago što smo u mogućnosti ponuditi stabilno radno mjesto u jednom okruženju u kojem baš i nema mogućnosti zaposlenja, i dodati da smo stalno otvoreni za obuku i zapošljavanje novih osoba, bez prethodnog iskustva, u deficitarnim zanimanjima zavarivača i lakirera.

  1. Kako biste opisali proteklu godinu – dvije, je li pandemija utjecala na vaš rad i u kojoj mjeri?

Pandemija nas je pogodila, ali isto tako transformirala u bolje poduzeće jer smo uvidjeli nedostatke tradicionalnog načina rada. Sada koristimo nove digitalne alate koji su nam dosta olakšali komunikaciju i smanjili broj sastanaka. Posebno bih naglasio da tijekom pandemije nismo imali niti jedan dan stanke rada, a lanac opskrbe nam je ostao stabilan zbog pravovremene reakcije i osiguranja sirovine. Sve u svemu, uz dobro planiranje i brze reakcije, izašli smo još jači iz te krize. Štoviše, pandemija nas je pripremila i na nove izazove rata u Ukrajini.

  1. Na kojem ste tržištu najzastupljeniji?

Najzastupljeniji smo na tržištu proizvodnje putničkih željezničkih vozila. Odobreni smo TIER 1 dobavljači za vodeće svjetske proizvođače putničkih željezničkih vozila. Dugogodišnji smo im partneri i upravo zbog visoko postavljenih zahtjeva od strane naših kupaca, uspjeli smo se razviti u stabilnu proizvodnu tvrtku koja ima konstantan rast.

  1. I za kraj, molimo vas, recite nam koje nove projekte planirate (ili otkrijte nam dio budućih planova)?

Upravo započinjemo s novim investicijskim ciklusom u kojem planiramo više aktivnosti, ali naglasak je na digitalizaciji te modernizaciji skladišta i općenito logistike. Naravno, uz to i dalje nastavljamo s uobičajenim aktivnostima koje su nam i do sada omogućile rast onim tempom koji se pokazao najboljim.

 

Zadnje vijesti

Svečano otvoren trgovački centar Stop Shop u Gospiću
9. 12. 2022.
Novosti Gradnja
Svečano otvoren trgovački centar Stop Shop u Gospiću

Svečano otvoren trgovački centar Stop Shop u Gospiću.

Tvrtki TROMONT d.o.o. dodijeljen AAA certifikat bonitetne izvrsnosti za 2022. godinu
1. 12. 2022.
Novosti Proizvodnja
Tvrtki TROMONT d.o.o. dodijeljen AAA certifikat bonitetne izvrsnosti za 2022. godinu
Dana 29.11.2022. održana je svečana dodjela certifikata bonitetne izvrsnosti vodećeg pružatelja poslovnih informacija u Europi...